healthheart

Καλώς ήρθατε στο opentec. 

Αυτή η σελίδα δημιουργήθηκε με σκοπό να ενημερώσει

όλους τους ενδιαφερόμενους για διάφορα θέματα

που αφορούν την υγεία, τα παιδιά και τη διατροφή.

Με λένε Στάματη και ελπίζω στο opentec 

να βρείτε λύσεις και ιδέες για αυτό που ψάχνετε.

 

Αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού το κόκκινο κρέας;

kark-mastou

Αμφιλεγόμενο είναι το θέμα που δημιουργήθηκε για την αύξηση εμφάνισης καρκίνου του μαστού το οποίο βασίζεται σε μία έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Η έρευνα υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία, στο τέλος της εφηβείας τους, αν καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνου του μαστού μελλοντικά. Επικεφαλής της έρευνας και της ομάδας του Χάρβαρντ ήταν η Μάριαμ Φάρβιντ. Η ομάδα δημοσίευσε στο περιοδικό “British medical journal” πως αν οι γυναίκες αντί για κόκκινο κρέας λάμβαναν κάποιον άλλο συνδυασμό τροφών, οι πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο θα ήταν λιγότερες. Η ομάδα της Φάρβιντ βασισμένη στην έρευνα που έκαναν κάποιοι επιστήμονες για πολλά χρόνια σε περίπου 90.000 γυναίκες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο κατά ένα ποσό της τάξης του 13%. Ο ισχυρισμός αυτός δημιούργησε αντιδράσεις στον επιστημονικό κλάδο. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως μία μοναδική έρευνα δεν είναι αρκετή για να αποδείξει κάτι τέτοιο. Οι γυναίκες που διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά συνάμα έχουν και μια υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Παρόλα αυτά, πρέπει να τονιστεί πως ακόμα και κάποια συσχέτιση να υπάρχει στην εμφάνιση του καρκίνου και στο κόκκινο κρέας, όπως έδειξε η έρευνα τον Αμερικανών επιστημόνων, κάθε γυναίκα θα πρέπει να πηγαίνει για έλεγχο στο γιατρό της ετησίως ενώ παράλληλα να ελέγχει και μόνη της το στήθος της για την εμφάνιση ανωμαλιών.